Υδροβιότοπος Επανομής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο υγρότοπος της Επανομής  βρίσκεται στο ανατολικό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου. Αποτελείται από την Λιμνοθάλασσα Επανομής και την Θαλάσσια παράκτια ζώνη. Είναι ένας μικρός αλλά πολύ σημαντικός υγρότοπος για την Ελλάδα ,γεγονός που δεν γνωρίζει ο κόσμος , με αποτέλεσμα να απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η λιμνοθάλασσα της Επανομής,  αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των μεγάλων υγροτόπων, λειτουργώντας ως ζωτικής σημασίας σταθμός ξεκούρασης, προσφέροντας καταφύγιο και παρέχοντας τροφή στα μεταναστευτικά πουλιά. Είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και φιλοξενεί πάνω από 186 είδη πτηνών, όπως η λαγγόνα, η χουλιαρόμυτα, το φοινικόπτερο και η αβοκέτα.  Επίσης  θηλαστικά, αμφίβια , ερπετά και φυτά όπως ο κρίνος της θάλασσας.

Ανάμεσα στη θάλασσα και την λιμνοθάλασσα  αναπτύσσονται οι αμμοθίνες (αμμόλοφοι) που δημιουργούνται από τη δράση του ανέμου και των κυμάτων. Ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει την περιοχή από τις πλημμύρες, τους δυνατούς ανέμους και το αλμυρό νερό.

Το δάσος Ποσειδωνίας (φυτό της θάλασσας) που υπάρχει στην περιοχή απορροφά το διοξείδιο άνθρακα 35 φορές ταχύτερα από το δάσος του Αμαζονίου

Οι υγρότοποι δεν είναι σκουπιδότοποι

Η ρίψη σκουπιδιών είναι πολύ σημαντική απειλή. Η ρύπανση που προκαλούν τα σκουπίδια κλονίζουν τις ισορροπίες της φύσης και υποβαθμίζουν τη βιοποικιλότητα

Τους καλοκαιρινούς μήνες , η έντονη ανθρώπινη παρουσία λόγω του τουρισμού επιφέρει πολλούς κινδύνους. 

Η κίνηση των αυτοκινήτων πάνω στις αμμοθίνες καταστρέφει την πολύτιμη βλάστησή τους και προκαλεί θανάτους ζώων όπως ο πηλοβάτης που κρύβεται μέσα στην άμμο.

Η Λιμνοθάλασσα της Επανομής και η Θαλάσσια παράκτια ζώνη είναι προστατευόμενη περιοχή γι’ αυτό και της δόθηκε η Γαλάζια σημαία . Πέρυσι όμως της αφαιρέθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την προστασία της.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προκύπτει η ανάγκη να δράσουμε για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την διατήρηση τους με την συνεχή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Η αναγνώριση της τεράστιας σημασίας των υγροτόπων είναι η λύση στο πρόβλημα.